Sinds 1986 tracht Arie de Jong de essentie van de kat vast te leggen in tekeningen, schilderijen en grafiek. Hoewel ze autodidact is, leert zij veel van de collega-kunstenaars die gevestigd zijn in ateliercomplex 'Het Buismangebouw' in Hoorn, waar zij zelf ook haar werkplek heeft.

Vanaf het moment dat de Jong een potlood vast kon houden tekent ze katten. Ze is gefascineerd door zowel het uiterlijk als het karakter van dit sierlijke huisdier. Als geen ander dier weet de kat het alledaagse met het mysterieuze te versmelten en zelfs in zijn meest natuurlijke houdingen en handelingen weet hij menselijke herkenbaarheid te bieden. De kat is dan ook een perfect medium om menselijke eigenschappen - zowel goede als slechte- mee uit te beelden, aldus de Jong. 

Een tweede inspiratiebron is de traditionele cultuur en de feodale geschiedenis van Japan. De Jong's werk is sterk beïnvloed door de Ukiyo-e prentkunst uit de 18e en 19e eeuw, met name van de meesters Utagawa Kuniyoshi en Tsukioka Yoshitoshi. Dit resulteert in wandborden, tekeningen en zeefdrukken,die ondanks hun onmiskenbaar 'Westerse' hand, toch de sfeer ademen van een traditionele Japanse houtdruk..